Doelstelling

Voor het behouden & beheren van het Telecommunicatie Erfgoed – in de breedste zin – voortgekomen uit de PTT & KPN. Hier kunnen jong en oud zien, voelen, beleven en uitproberen! Ja, er zijn diverse attributen die je kunt gebruiken. De verzameling geeft een uitgebreid beeld over hoe Telecommunicatie – telefonie is ontstaan en hoe het zich heeft doorontwikkeld naar de huidige technieken van mobiele en vaste lijn telefoons én 15 nog werkende, telefooncentrales.
De verzameling is voortgekomen vanuit de Vereniging Oud medewerkers KPN Regio Rijnmond / Rotterdam (VOMKPNRR) en is vanaf 01-04-2019 ondergebracht in de Stichting Vrienden van het Houweling Telecom Museum.

De drijfveer voor instandhouding is ontstaan door een groep gepensioneerde medewerkers – mannen én vrouwen! – wekelijks de mogelijkheid te bieden, om hun belangstelling voor de techniek rondom telecommunicatie, samen te komen en de collectie te onderhouden & andere belangstellenden rond te leiden. Hierdoor is het ook mogelijk om de sociale contacten met oud collega’s te onderhouden.

Het museum is gevestigd in een nog in dienst zijnde telefooncentrale in Rotterdam Noord, sterker nog een groot deel van de technische museale objecten zijn een onderdeel van het gebouw.
KPN is volop in beweging, dit wil zeggen dat er geen 100% zekerheid is dat wij in het pand kunnen blijven. Wanneer we, hopelijk in de verre toekomst, het pand moeten verlaten betekent dat waarschijnlijk het einde van dit unieke museum. Dat is dan ook direct de reden dat het museum nu naar buiten treed; enige bekendheid verwerven om bij een eventuele verkoop van het gebouw steun te kunnen vinden bij overheid en gemeente c.q. sympathisanten.

Het museum is ook medeoprichter van de stichtingTelecomErfgoedNederland (sTEN) die onder andere als doel heeft om collecties van musea in moeilijkheden te redden.

Oud-KPN collega of gewoon belangstellend?

Bent u ook een oud collega of heeft u belangstelling om ons te helpen met het behouden van ons unieke museum, of komt u uit een ander district dan Rotterdam – neemt u dan gerust contact op met:

We praten elkaar dan even bij onder het genot van