Brand in Museum

Telecommuseum zet schouders er weer onder na brand: 'Schade is niet in geld uit te drukken' - Rijnmond

112 (één één twee) 3 cijfers die je alleen nodig hebt als er iets ernstigs aan de hand is.

En dat was er ook: dinsdag 26 januari jl. hadden we de Brandweer ten zeerste nodig.

In onze filmruimte op de 1e verdieping was brand ontstaan. Gelukkigerwijs hadden omstanders dan wel bewoners, door de rookontwikkeling uit de ramen, eerder 112 gebeld dan wijzelf.

Op het moment dat wij met een brandblusser op de trap stonden en constateerden dat door de dikke zwarte rook blussen niet te doen was, hoorden we de reddende sirenes al.

Politie als eerste, gevolgd door zeker 3 brandweer wagens. Met lint een stuk Vlaggemanstraat afgezet, slangen uitrollen, persluchtmaskers op en naar binnen.

Wij van het museum stonden inmiddels op straat, hevig geschrokken en emotioneel geladen: ons museum stond in brand, onze collectie, onze historie, hoe erg is het? Allerlei gedachtes schieten door je heen. Het blussen kon dan ook niet snel genoeg beginnen, wat gelukkig ook gebeurde.

Toen eenmaal het sein ‘brand meester’ gegeven was, konden we de naar binnen. De triestheid komt je dan tegemoet en slaat je meteen in mineur: onze filmruimte stevig verbrand, diverse kasten met historische spullen, vooral filmmateriaal en jarenlange documentatie, allemaal in rook opgegaan. Onze expositieruimte aan de voorzijde van het pand, waar maanden voorbereidingswerk in heeft gezeten, helemaal onder het roet. We hadden zoveel verwachting van deze expositie ‘Telefonie en WOII’, met zoveel zorg samengesteld.

De zgn. Digizaal, waar we diverse centrale apparatuur hadden staan, ook helemaal onder het roet.Interview bestuur Houweling Telecom Museum met Marcia Tap, RTV Rijnmond na de brand in 2021

Wijnand Nouwels, Frank Mulder en Hans Groot bekijken de schade in de Filmzaal nadat alle verbrande spullen opgeruimd waren.

Kortom, we hadden een groot ‘Zadkine’ gevoel, oftewel, een stukje PTT was uit ons hart, ons lichaam gerukt.

Wat rest is het weer opbouwen en ordenen van gespaard gebleven materiaal, toch nog flink wat dozen.

Om onze collectie weer naar een ‘museaal’ niveau te brengen, willen we een oproep doen aan vele oud- en ex- collega’s en/of andere Telecom geïnteresseerden, om mogelijk film- en fotomateriaal aan ons ter beschikking te stellen. Eventueel ‘oude’, historische documenten of ander PTT gerelateerd materiaal is uiteraard ook welkom.

Gelukkig is in dit verhaal het ‘technische erfgoed’ op de begane grond gespaard gebleven. Dit kunnen onze bezoekers nog steeds komen bekijken. Hoelang het herstel van de 1e verdieping duurt, is op dit moment nog niet duidelijk. Uiteraard hopen we zo snel mogelijk, zodat we weer een volwaardig beheerder van het PTT erfgoed kunnen zijn.

Film en PC ruimte in 2024

De film- en PC zaal in 2024