Historische Kabelverdeler gered!

Goed nieuws voor vrienden van oude telefonie en Rotterdamse monumenten:

Aan de Noordsingel staat al jaren een rond huisje met een puntdak, jarenlang deed het dienst als verdeelpunt voor telefoonkabels (kabelverdeler) in de omliggende wijk, Na buitendienststelling leidde het een verdrietig bestaan en viel het ten prooi aan houtrot en graffiti spuiters. Na lang onderhandelen heeft de gemeente Rotterdam (die de eigenaar ervan is) toegezegd om het te gaan restaureren.

Uit een krantenartikel van geruime tijd geleden.

“In de jaren ’20 van de vorige eeuw zijn deze kabelverdelers gebouwd om de luchtlijnen te vervangen. Vroeger liepen de telefoonlijnen via hoge masten door de stad. Doordat er steeds meer lijnen bij kwamen, zag het op een gegeven moment zwart van de telefoonkabels”,, legt Frank Muller van het Houweling Museum uit.

Frank Muller bekijkt de binnenkant.
Op verschillende plekken in de stad zijn er van dit soort kabelverdelers neergezet. Van daaruit liepen de telefoonlijnen door de grond naar de huizen. Halverwege de jaren ’70 zijn deze ronde, puntige huisjes vervangen door vierkante betonnen exemplaren, die nog altijd in het straatbeeld te vinden zijn. In Rotterdam zijn de oude kabelverdelers afgebroken, behalve die ene aan de Noordsingel.
de huidige situatie.
Zie bijgaande link van RTV Rijnmond:

 

Misschien kunnen lezers zich het soortgelijke huisje bij de Noordschans nog herinneren.

 

Ook aan de Boezemsingel heeft zo’n “Dradenhuisje” gestaan.